logo-image

Ridsport

Spånga Ridsport AB är en ridsportsbutik med fokus på islandshästar. I den mycket omtyckta butiken kan man hitta allt från hjälmar till ridkläder, grimmor, schabrak, sadlar och ridstövlar. Allting håller mycket hög kvalitet och säljs till riktigt bra priser. Spånga Ridsport AB drivs av Marie och Marita. Huruvida butiken fortfarande drivs är lite oklart, säkert är att såväl hemsida och tidigare Facebook-konto har tagits bort.

Islandshästen är den häst som härstammar från Island och bäst karaktäriseras av sina unika gångstilar - tölten och passgången. Det är ganska små hästar med en mankhöjd på cirka 148 cm, men de är samtidigt väldigt starka och tåliga och lämpar sig väl att bli ridna även av fullvuxna personer. Enligt gemen kategorisering borde Islandshästen vara en ponny, men kategoriseras, trots sin lilla storlek, som häst.

Ta en liten titt på denna ljuvliga film, för att få lite mer ingående information om Islandshästen, samt en bild av landet de kommer från.

Den här bloggen har inte längre någon direkt relation till Spång Ridsport, men kommer fortsatt att handla om ämnen som berör sport, djur & natur, resor och annat som ger näring åt själen.

Brist på B-vitamin kan vara förödande

19 Oct 2023

Idag tänkte jag dela med mig av en personlig upplevelse av B-vitaminbrist som kanske kan hjälpa någon. Jag hade ingen aning om hur bristen på en viss grupp vitaminer, nämligen B-vitaminer, skulle påverka min hälsa på så många sätt. Min personliga kamp mot B-vitaminbrist lärde mig mycket om kroppens behov och hur vi kan ta hand om oss själva.

En livsviktig vitamin

B-vitaminer är livsviktiga för kroppens funktioner. De hjälper till med energiproduktion, nervsystemet och mycket mer. När jag började känna mig trött, irriterad och upplevde problem med min hud och hår insåg jag att något var fel. Jag gick till läkaren, gjorde några tester och fick reda på att jag hade B-vitaminbrist.

De negativa effekterna av B-vitaminbrist var överväldigande men det var inte förrän efteråt jag förstod vidderna av vilken effekt bristen hade på mig. Jag kände mig konstant trött och hade svårt att fokusera. Min hud var alltid torr och jag började uppleva domningar i händerna och fötterna. Det var ganska brutalt!

Fullkorn, bladgrönsaker, baljväxter och tillskott

För att bekämpa B-vitaminbrist började jag äta en balanserad kost som inkluderade livsmedel rika på B-vitaminer, som bladgrönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. Jag tog även tillskott, alltid under övervakning av min läkare såklart. Besök bastitest.se så hittar du det B12 tillskott jag tog på plats nummer ett!

Min personliga erfarenhet lärde mig att det är viktigt att vara medveten om vår kost och kroppens signaler. B-vitaminbrist är en allvarlig brist, men med rätt åtgärder kan den både förhindras och hanteras. Detta inlägg är en påminnelse om vikten av att ta hand om vår hälsa och vara uppmärksamma på våra kroppars behov.

Bra satsa på en säkerhetsväst

13 May 2023

Något alla ryttare är medvetna om, det är ju att man ska ha en hjälm på huvudet så snart det är dags för ridning. Men det finns även annat för att hålla dig extra säker. En sådan sak är säkerhetsvästen. En säkerhetsväst gör att om du trillar av inte skadar dig lika illa som du annars kan göra. 

Idag finns det ganska många varianter av säkerhetsvästar på marknaden. Så det kan vara en god idé att jämföra dem. 

Bra saker att tänka på vid köp av en säkerhetsväst

Eftersom att det kan kosta en del med en säkerhetsväst så är det bra att vara nöjd med ditt köp. Se till så att den passar dig bra och sitter bekvämt. Det bästa är att testa olika västar för att se hur de sitter på. 

Se till så att den säkerhetsväst du köper täcker  bröst och nyckelben. Framstycket på västen ska även gå 2-3 cm nedanför revbenen. En väst som är för kort framtill kan leda till revbensskador. Se även till att den bakre delen på västen är lagom lång så att den skyddar  atlaskotan hela vägen ner till precis över svanskotan.

Västen ska inte heller hindra din naturliga rörelser. Se till att om du kan, testa säkerhetsvästen  sittandes på hästen eller i en sadelbock. Det för att verkligen se så att den sitter rätt.

Den väst du köper bör även vara CE-märkt och uppfylla kraven i standarden SS-EN 13158:2018. 

Ta en tur i Spånga

20 Oct 2022

Om du inte varit i Spånga. så kan du ta en tur i denna stad, med hjälp av videoklippet. Annars är det inte fel att åka hit. Det finns ju ändå en hel del att se och göra här. Kolla in Tensta konsthall, eller shoppa loss i Tensta Centrum!

Vad kan man göra med morötter

23 Jul 2021

I våras satte jag en massa morötter, och nu är det snart dags att skörda en del av dem. Jag tänkte det var bra att ha till hästen, men det går ju att även göra en massa egna saker med dem. Morot är ju fylld med en massa nyttigheter. Men ibland behövs även tillskott, läs mer här. Jag kan tycka det är gott att äta den som den är samt även råriva och ha till mat. Sen älskar jag morotskaka!

Morot går att baka med, samt ha i maten med. Till exempel kan man riva den fint och ha i köttfärsås. Sen kan man göra juice av den, om man har en råsaftcentrifug. 

Baka morotskaka

Eftersom morotskaka är bland det bästa jag vet, så blir det i alla fall att baka minst en sådan med denna skörd. Om även du vill testa så har du ett bra recept här:

340 g morot, finrivna [ca 6]
300 g vetemjöl [5 dl]
5 g bikarbonat [1 tsk]
7 g bakpulver [1.5 tsk]
4 g salt [0,5 tsk]
6 g malen kanel [2,5 tsk]
220 g ägg [4 st]
300 g strösocker [3,5 dl]
260 g olja [3 dl]
Frosting
200 g osaltat smör, rumsvarmt
400 g färskost, rumsvarm (cream cheese)
210 g florsocker [3.5 dl]
12 g vaniljsocker [2 tsk]
Limesocker
45 g strösocker [0,5 dl]
2 limefrukter, rivet skal

Gör så här:

Morotskaka

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en bakform, 30 x 22 cm, med smör. Mjöla formens kanter lätt med vetemjöl och täck bottnen med bakplåtspapper.
Sikta mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel i en bunke.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke, minst 5 minuter med elvisp. Blanda sedan i olja och de torra ingredienserna. Rör till sist ner de rivna morötterna.
Fördela smeten jämnt i formen. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna helt i formen.
Frosting
Vispa med elvisp ihop smör och färskost till en vit och fluffig blandning
Tillsätt florsocker samt vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det blir en fast och fin frosting.
Limesocker
Blanda samman allt i en bunke och strö över.

Voltige - en kul hästövning

26 Jan 2021

Den som har gått i ridskola har med all säkerhet testat på det som heter voltige. Men i lite enklare former genom att göra olika övningar barbacka på en häst, som bara har en sele med två handtag på sig. Men tro det eller ej, det är en sport, eller ja, balansövning och den kom till inom kavalleriet. Idag finns det som publik- och tävlingsgren. Den som tränar hårt kan behöva tillskott, läs mer här om det. 

Voltigens mål så att säga är att  "vara en lagsport för ungdomar där man genom träning och tävling uppnår en fin gemenskaps- och samhörighetskänsla".

Tävling i voltige

Voltige tävlas i en obligatorisk och en fri avdelning (kür) med egen vald musik. Samtliga voltigörer måste visa alla de obligatoriska övningarna och minst en övning ur det fria programmet. De åtta obligatoriska övningarna ska genomföras i bestämd ordning och i ett block.

  • Upphopp
  • Grundsits
  • Fana
  • Kvarn
  • Sax del 1
  • Sax del 2
  • Stående
  • Avhopp inåt

Övningarna bedöms sedan och kan få mellan 0 och 10 poäng. Det kan även göras avdrag om vissa saker missas att göras.

Det fria programmet bedöms ur sin svårighetsgrad, sin sammansättning och sitt utförande (mekanik, smidighet, höjd och schvung), och programmet ska vara omväxlande.

När man tävlar så finns det seniorlag, internationellt och nationellt och då är det en undre åldersgräns på 7 år. För juniorlag ligger åldersgränsen på 7-18 år. Individuella voltigörer får tävla i ordinarie individuell klass från och med det år de fyller 14.

Hästen som användas ska var minst 6 år gammal.

Bra saker att köpa om du ska börja rida

14 Jan 2021

Är det så att du ska börja rida? Kanske du har skrivit in dig på en ridskola. Då är det bra att köpa en del saker du kan behöva. Det finns en massa bra och fina saker i både kläd- och skoväg. Men börja i rätt ända. Det viktigaste av allt är att du har skor med klack och skyddar dig ordentligt. Just att ha skor med klack är ett måste, så inte foten din glider igenom stigbygeln och fastnar. Du behöver inte ha ridstövlar till att börja med, men det kan vara bra att tänka på att köpa längre fram. 

Ridbyxor och andra kläder

Det är rätt viktigt att ha bra ridbyxor på dig. Läs gärna testet av ridbyxor som finns på husdjursrevyn.se. Till att börja med går det bra att rida i vilka byxor du vill, så länge de inte har några sömmar, eftersom det kan ge skav. Men ska du fortsätta rida är det bra satsa på ordentliga ridbyxor. Utöver ridbyxor går det bra med t-shirt, gärna långärmad. Senare, om du har fortsatt intresse så finns det en massa snygga ridkläder att satsa på.

Andra bra saker

Hjälm är definitivt ett måste. Ibland får man låna det på ridskolan, men det kan vara trevligt att ha sin egen. Sedan är det bra att även satsa på att ha en säkerhetsväst. Ridspö är inget du behöver ha, om du inte vill.

Sen, om du satsar på köpa egen häst, så måste du så klart skaffa att till den. Då är det allt från borstar till  sadel, träns, tyglar och täcken och så vidare. 

Gör ridningen roligare

22 May 2020

Ibland är det ju så att det är inte alla gånger ridningen känns så skoj. Det kan vara mer av ett måste och ibland rent ut sagt träligt att behöva ta sig till stallet för att rida. Det brukar kännas mest motigt när det är kasst väder, eller när höst och vinter kommer. Sedan kan det vara så att du känner allt för mycket krav med din ridning. Eller att du känner att du inte utvecklas som du ska. 

Anledningar till att du kanske inte har kul är att du känner av en massa måsten. Att du måste träna på vissa saker med hästen. Samma sak kan hända vilken idrottare som helst. För mer energi är det inte fel med extra tillskott, läs mer på fitline-fitness.se, samt att sänka kraven ibland. 

Ha kul med din häst

Det finns en del ryttare, ofta de som är tävlingsryttare, som aldrig rider ut i skogen med sin häst. De tror att det ska förstöra hästen. Det är synd eftersom att en tur ut i skogen är avslappnande och lösgörande för både häst och ryttare. Sedan kan en dressyrhäst hoppa hinder då och då. Bara för att hästen är till för en specifik gren, så är det inte så att den inte får göra andra saker. Att leka med sin häst och försöka föra in lekfullhet i ridningen förstör inte på något sätt. Mindre allvar och mera lek gör ridning roligare för båda. Så testa det!

Förbered hästen rätt

2 Jan 2020

När man ska sitta upp på en häst för att rida på den så måste man själv såväl som hästen vara väl förberedd, allt annat kan vara direkt farligt. Vi bär ju hjälp och ridbyxor och avsedda ridstövlar för att säkra oss och kunna rida bekvämt, men hästen behöver också sitt. I klippet gås igenom allt man bör göra med hästisen innan ett ridpass.

Ont i ryggen

18 Dec 2019

Blandade fula ord! Gudars vad jag har ont i nacke och rygg. jag vet inte riktigt vad jag gjort men så fort jag rör mig så känns det som någon har brutit sönder en ryggkota på mig. Jag testade att lägga mig en stund i spabadet för att värma upp ryggen, och det blev faktiskt lite bättre. Jag bugar och tackar den naprapat jag talade med i telefon. För det är klart, jag har givetvis kontaktat en naprapat som jag hittade via https://joylife.se/ och helst hade jag väl velat komma på ett besök på en gång, men får nöja mig med att få en tid för i morgon. 

Solna har tid för mig

De har flera kliniker över stan men den som hade tid i morgon var en sjukgymnast i Solna som jag ska besöka i morgon förmiddag. Nu får vi se hur jag löser resten av den här dagen. Jag hade ju tänkt rida en sväng, och sen fixa lite inför julen. Det ska ju lagas lite mat, köpas de sista julklapparna och sen städa rejält en gång till. Men jag får väl se till att vila idag i alla fall. kanske lägger mig en stund till i det varma vattnet, för det lindrar ju bättre än en värktablett. Jag hoppas sjukgymnasten i Solna kan få ordning på min rygg och nacke, eller så får de skriva ut nån stark medicin för jag kan ju inte ligga i badet hela julen för att lindra smärtan. 

I stämning inför Lucia

12 Dec 2019

Är man förälder så är man extra blödig vid Lucia. Man förknippar högtiden med förväntansfulla barn, gulliga sånger, ansikten och glada små miner. De luciatåg man får se under sin tid som småbarnsförälder är magiska och de kommer i diverse former och sorter. Jag satt och tittade på luciaklipp idag inför Lucia i morgon - för att komma i stämning - och då trillade jag över det här lilla luciatåget och hjärtat smälte fullständigt. Barn i luciautstyrsel - på islandshästar! Det blev lite för mycket för mig, haha!

Glad lucia!

Har ni testat gymkhana?

27 Sep 2019

Har ni testat gymkhana någon gång? Det är en kul gren inom ridsporten, som är väl värd att testa. Eller ja det är nästan som en form av lek, men kan vara rätt krävande av dem som utför det. Det kan behövas extra tillskott som finns på fitline-fitness.se. Gymkhana eller mounted games är en ridsport som kommer från England. Den uppfanns år 1957 av överste Sir Mike Ansell vars syfte var att skapa en tävling för barn som inte hade råd med en dyr ponny och inte kunde tävla i de klassiska ridsportgrenarna.

Sedan dess har det spridits över världen och 1986 kom det till Sverige. Man tävlar i lag, med 5 ryttare. Fyra ryttare rider varje gren, en står över. 

Kul stafettlek

Det är alltså en form av stafettlek kan man säga, där man rider på ponnyn fram till en viss gren, ibland hoppar man av för att utföra det man ska, ibland gör man det med ponnyn.m 

En av grenarna innebär detta: På mitten på banan står en hink. I slutet av banan ligger 4 tygbollar. Ryttarna har en boll i handen som placeras i hinken på mitten. I slutet på banan hoppar ryttaren av sin ponny och plockar upp en boll. Därefter hoppar ryttaren upp på sin ponny, rider tillbaka till startlinjen så snabbt som möjligt och lämnar över bollen till näste ryttare och så vidare.

Sedan finns det även en gren som är slalomridning. Då ska varje lag skall ha fem stolpar på banan. Ryttarna rider slalom mellan dessa. I handen har de en stafettpinne som lämnas till nästa ryttare. Slalom kan även ridas i par med ett rep emellan.

Kärleken till hästar

2 Sep 2019

På dagar som denna, då kärleken ska hyllas, är det svårt för en hästtok som mig att tänka på annat än den överväldigande kärlek som jag känner för dessa fantastiska djur. Klart man älskar utvalda människro också, och mer i vissa fall, men kärleken jag har till hästar är något som är kravlöst och livslångt. Den kommer aldrig att ta slut.

Ta MC-kort innan vintern

1 Sep 2019

MC är frihet

Tänk att få möta våren på två hjul! Det är lite som att rida på en häst fast med betydligt mer styrka. Men vill man ha chansen att få åka motorcykel så snabbt isen försvunnit så gäller det ju att man har ett körkort för MC, och har man inte det just nu så börjar det bli lite bråttom. Det är inte många körskolor som erbjuder MC-kort på vintern om man säger så och det är ju faktiskt inte så konstigt. Det är ju inte så lämpligt att ha körskole-elever på halkiga vägar med bara två hjul. 

Saker du måste hinna med innan uppkörningen

Du måste ju klara vissa delar innan du får lov att köra upp för MC. En av dessa delar är riskutbildningen som är en kurs där du får lära dig hur en motorcykel beter sig när du måste fatta blixtsnabba beslut. Det är en teoretisk del och sen är det Risk 2 motorcykel där du får träna på sakerna praktiskt. Bromsa till du stannar från 100 km/h till exempel, och snabba undanmanövrar och sånt. En del körskolor har denna riskutbildning men du kan också boka in dig på en kurs hos Gillinge som är en av de bästa övningsbanorna i Sverige. Så för att hålla mig kort, detta ska du ha gjort innan du får ditt körkort:

  • Risk 1 MC
  • Risk 2 MC
  • Teoriprov
  • Uppkörning

Glöm inte att du måste övningsköra också, och det kan du göra med en handledare du själv väljer. Gå handledarkursen ihop och kör så mycket du kan för att få in vanan innan det är dags för de momenten jag pratat om.

Rida på islandshäst

2 Jun 2019

Det är annorlunda att rida islandshäst i jämförelse med att rida en vanlig häst elle rponny. Islandshästen har annorlunda gångstilar och är dessutom ofta mindre än de hästar vi är vana vid. AStt resa till Island och rida på islandshästar är mångas dröm, men det kan vara bra att känna till lite basic grejer om risdning på islandshästar - oavsett om man är erfaren ryttare eller aldrig har suttit på en häst förr.

Hitta en träning som passar mig

6 May 2019

Även om ridningen ger mig en bra träning så sett, så har jag ett tag funderat på att hitta mig en eller flera andra träningsmetoder. Det är ju bra att kunna träna flera delar av kroppen. Jag har funderat om man ska testa att gå på gymmet. Om det kan vara något för mig. Eller kanske jag ska satsa på att testa en gruppträning av något slag? Jag simmade mycket när jag var yngre, men vet inte om det lockar så mycket att börja med igen. Kanske en sport, som fotboll eller volleyboll vore nåt. Har läst på fitline-sport.se att det finns bra tillskott för de som sportar mycket.

Dans vore kul

Något jag tycker ser kul ut, det är dans. Det finns ju massor av olika varianter av dans. Dels sån sällskapsdans som man ser på tvprogrammet Lets Dance, dels en massa andra! Jag skulle vilja testa sån afrikansk dans, eller vad det nu kallas. Salsa skulle jag med vilja lära mig. Jag har ju tesat zumba ett par gånger. Där är det ju salsa-steg och andra latinamerikanska danser med i det hela. Det är ju rätt bra träning. Men det vore som sagt kul att lära sig danserna med.

Ut på ridtur

Nu hinner jag inte sitta här och skriva mer, för har tänkt att rida ut en lång tur idag. En kompis till mig har nyss skaffat en egen häst med så ska visa henne en massa bra ridvägar tänkte jag. 

 

← Äldre inlägg